Anmeldelse af:

LEGENDE LET – sådan vil børn elske at lære…

er en farverig, glad og sprudlende bog, hvor man virkelig får noget for pengene. 125 gennemarbejdede ideer til spændende lege, som kan stilles an på få sekunder, men som kan vare ved i årevis. Sjove beskrivelser kombineret med konkrete faktabokse. 125 små skub til nye indfaldsvinkler på det, bogen i virkeligheden handler om: At lære.

Eller måske skulle jeg hellere skrive: At elske at lære…. For bogen udstråler en glæde og en dyb respekt for det, som er så vigtigt for børn at mærke: Fornemmelsen af at have lært noget godt, at kunne noget nyt, at glæde sig til at bygge videre, og at kunne være stolt over, at blive klogere. Bogens opbygning opfordrer til igen og igen at finde på, holde fast, blive ved, tænke videre og bruge fantasien om og om igen.

Bogen er opdelt i kapitler, som peger på steder, man kan lege: I køkkenet, i skoven, hos mormor. Rummets inspiration, de forhåndenværende søms princip og nød lærer nøgen kvinde at spinde. Stederne er bogens overskrifter, og genialt tænkt, for sådan leger børnene jo. Dadumdadumdadej nu skal vi lige have en båd, men vi er ikke i en havn, men i et køkken, så det har vi ikke, så tager vi et vandfad under vasken, eller ser hvad der er i køleskabet….og hop! Er vi i gang med legen: Nutella-Ella som pludselig kan gøre lydlære og tunge-mundstillings-øvelse til en smadderskæg leg, og hjælpe masser af f.eks. to-sprogede børn til nye lyde og ord.

Som forældre, lærere eller bedsteforældre kender vi jo vores børn. Vi ved godt, hvor det halter, og hvad der burde styrkes og fremmes. Alle børn er kvikke, men der kan være sten på vejen! Og de smarte bokse viser fremad: Vil man styrke barnets motorik, skrivning, hovedregning, fortælleevne eller almen koncentration? Hvad med at tage sokker på med pincetter? Hvad med at sænke slagskibe? Hvad med at lave græskargraffiti? Vi kikker efter boksene og finder de lege, som styrker vores barn.

Det, Pernille Brinch og Pernille Ladegaard Pedersen nemlig kan i ”Legende let” er, at kombinere super moderne pædagogik hvor stramme overvejelser over børns udvikling direkte indgår i legenes ide og udformning, med kærlighed og varme, fantasi og glæde. Og det er befriende at opleve i undervisningsverdenen, som sommetider kan fremstå alt for strømlinet og pæn. Bogen giver håb og inspiration til alle børn og voksne, men også til farverige og skæve børn, forældre og bedsteforældre, som føler sig lost i det traditionelle undervisningsmiljø.

 

Benedicte Riis/Tante Andante

tanteandanteband.dk og benedicteriis.dk